den vitruiske mannen
Fysioterapeut Hendrik Gleichmar

PNF - proprioceptiv nevromuskulær fasilitering

Herved handler det seg om en fysioterapeutisk behandlingsteknikk som har blitt utviklet i USA i 1940 årene av legen Herman Kabat og fysioterapeuten Margaret Knott. Metoden var først i bruk ved pasienter med poliomyelitt, men det viste seg raskt at alle pasienter med ortopediske, kirurgiske og nevrologiske diagnoser kan har stor utbytte av PNF.

Proprioceptiv nevromuskulr fasilitering

PNF står for:

PNF har til mål å normalisere «forstyrrede» bevegelsesmønster og føre pasienten tilbake mot en definert idealmotorikk. Forandringen i idealmotorikken kan føre til feil- eller overbelastningssymptomer i muskulatur, leddnære strukturer og ledd. Idealmotorikken består av flere bevegelsesmønster. Disse øver terapeuten sammen med pasienten. I starten fokuserer man ofte bare på en arm, et bein eller hode, men målet er å øve helhetlige bevegelser som involverer hele kroppen slik at dette kan bli overført i hverdagssituasjoner.

Terapeuten kommer til å bruke forskjellige teknikker. Avhengig av problemstillingen finnes spesielle teknikker for å øke bevegelighet, stabilitet, kontrollert mobilitet og ferdigheter. PNF er en fysisk krevende behandlingsteknikk for pasienten og forutsetter en bra kooperasjon også utenfor behandlingsrommet. Nøkkelen til suksess ligger i en hy antall av repetisjoner.

PNF er en metode alle kan har nytte av, uavhengig om du er toppidrettsutøver eller er utrent.